Steinkjer Skole, Årets skolebygg i Norge 2020

 

Steinkjer Skole

Steinkjer by ligger knap to timers kørsel nord for Trondheim ud til den inderste del af Beitstadfjorden.

Den nye skole huser børn i alderen 6-10 år med 2 spor på hvert klassetrin og placeres tæt på byens historiske centrum. Skolen bliver ca. 6.000 m2 inklusive idrætshal og fritidsordning.

Skolens vision: «Begeistring i sentrum» – noe som betyr to ting. Begeistring skal ha en stor plass i læringsarbeid. Steinkjer skole, som er en sentrumsskole, skal være med å sette preg på Steinkjer sentrum gjennom åpenhet og deltakelse i aktiviteter i og rundt sentrum.»

”Hjertebarn” blev skolens motto, hvor skolens rum samles omkring et lyst og imødekommende atrium i skolens midte, et hjerterum, hvor en amfi-trappe bygget i massivtræ danner ramme om skolens dagligdag; men også om optræden og fest, hvor skolens musikrum for foden af trappen kan omdannes til scene. Skolens bibliotek og faglokaler knytter an til atriet, så alle skolens fælles rum hænger sammen med det fælles liv.

Bygningen er opdelt i tre hoveddele: Hjemområder, administration og personaleområde, bibliotek/specialrum og hal. Dette ligger omkring det centrale rum – hjertet af skolen – med et amfiteater, der binder de to etager sammen. Al bevægelse sker i hjertezonen. Dette forenkler rummets møblerings- og brugsmuligheder og skaber varierede zoner til læring og ophold med ro og koncentration langs facaden, afskærmede gruppezoner i forlængelse af klasseværelserne og åben og uformel opholds- og gruppezoner i og mod hjertet.

Fokus er på en tæt sammenhæng mellem ude og indearealer. Udearealerne indrettes med en lille bæk som rygrad og inspiration for aktiviteterne i udeområderne, og de enkelte områder har attraktioner for forskellige aldersklasser.

Skolen er hovedsageligt bygget i træ og har som sådan et godt CO2-regnskab og god bæredygtighed, som afspejles i et godt indeklima. Den fremstår med udvendig træbeklædning, massivtræskonstruktioner i størstedelen af bygningen, og indvendige gulve og beklædninger udført i træ. Det samlede indtryk er et varmt og imødekommende hus, med en klar miljøprofil, der sammen med sine frodige udearealer vokser lige ud af den store norske skov.

SKOLEN ER PUBLICERET I ARKITEKTUR.NO FORÅRET 2020.

Bygherre: Steinkjer Kommune

Team og forløb: Rolvung og Brøndsted deltager i totalentrepriseteam med Skanska og Rambøll (ingeniør-, arkitekt-  og landskabsarkitekt-ydelser). Projektet er udbudt som indbudt totalentreprisekonkurrence, som teamet vinder sommeren 2017.